Nekrologi – Paula Lehtovirta
Etusivu » Ajankohtaista » Nekrologi – Paula Lehtovirta

Suomen suurimman lounaan pääjärjestäjä

Johtajatar Paula Lehtovirta Kuusankoskelta kuoli lähes 100- vuotiaana 21.6.2021 Elimäki-kodissa. Hän oli syntynyt Helsingissä 8.10.1921.

Lehtovirta tunnettiin Kymiyhtiön klubiravintola Koskelan tarmokkaana johtajattarena. Hänen maineikkain projektinsa oli Kymiyhtiön 100-vuotisjuhlien lounastarjoilun suunnittelu ja organisointi Voikkaan tehtaan suuressa paperivarastossa keväällä 1972.

Tyhjään halliin tehtiin kaksi kilometriä pöytiä ja neljä kilometriä penkkejä, jotta kaikille yhtiöläisille ja heidän puolisoilleen saatiin tilaa juhlintaan. Kunniavieraana oli presidentti Urho Kekkonen ja muina kutsuvieraina 7 200 henkilöä.

Juhlan kohokohta oli lounas, joka koostui valmiiksi katetusta kylmästä ateriasta ja juhlakahveista, jonka tarjoilivat 50 ammattilaista ja 350 koulutyttöä. Lehtovirta komensi joukkojaan radiopuhelimen välityksellä. Kahvin keittivät Karjalan Prikaatin varusmiehet suurissa kenttäkeittiöissä. Palan painikkeena kaikki vieraat saivat viiden senttilitran votkapullon, joita edelleen näkee vieraiden kirjahyllyissä, tosin vedellä täytettyinä.

Tilaisuus noteerattiin aikanaan Quinnessin ennätysten kirjassa Suomen suurimpana lounastilaisuutena. Ennätystä ei ole kuitenkaan tähän mennessä rikottu, vaikka haastajia on ollut erityisesti pääkaupunkiseudulla useampia.

Lehtovirta sai johtamisoppia jo jatkosodan lopulla toimiessaan naisten työleirien apulaisjohtajana. Ravintola-alan kokemusta hän hankki 1950-luvulla Helsingin Seurahuoneella ja Tampereen Hämeensillassa sekä Pariisissa Plaza Athénéé -luksushotellissa. 60-luvun alussa hän oli mukana Hotelli Marskin perustamisessa Helsingissä.

Kymiyhtiön palveluksessa hän oli 1962-86 vastaten yhtiön henkilöstöravintolasta sekä erityisesti ulkomaisten asiakkaiden lounaista ja illallisista, joita hänen aikanaan tehtailla kävi runsaasti. Lehtovirran ideoihin kuului sekin, että yhtiön tänä vuonna 111- vuotiaan Virkamiesklubin vuosijuhlassa oli sillipöytä erikseen naisille ja miehille. Syynä oli se, että naisilla oli tapana jäädä juttelemaan pöydän tuntumaan, jolloin miehet ennättivät käydä parikin kertaa maistelemassa pöydän herkkuja.

Paula Lehtovirralle läheinen harrastus oli musiikki. Hän sai Tampereella laulutunteja mezzosopraano Antonietta Toinilta, joka oli ensimmäinen suomalainen Milanon La Scalassa esiintynyt sopraano. Ensikonserttinsa Lehtovirta piti 1956, muttei kuitenkaan jatkanut uraansa pidemmälle. Sen sijaan hän matkusteli paljon maailmalla ja tutustui tunnettuihin oopperataloihin.

Eero Niinikoski

Kirjoittaja on Lehtovirran monivuotinen
yhteistyökumppani ja ystävä

Paula Lehtovirta