Klubin tiedote 05/2018 – Gösta Björkenheimin muistotilaisuus

Etusivu » Ajankohtaista » Klubin tiedote 05/2018 – Gösta Björkenheimin muistotilaisuus

Klubin hallitus järjesti lauantaina 28.4.2018 Kymin Huvilalla muistohetken kauppaneuvos Gösta Björkenheimin kunniaksi.

Mainittuna ajankohtana tuli kuluneeksi päivälleen 100 vuotta siitä, kun kauppaneuvos Gustaf (Gösta) Adolf Alfons Björkenheim koki kohtalonsa Korian sillalla vuoden 1918 sotaan liittyvien tapahtumien yhteydessä. Kauppaneuvos Gösta Björkenheim oli paitsi Kymiyhtiön johtokunnan puheenjohtaja myös merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja. Hän teki huomattavia lahjoituksia omista varoistaan paikallisen tehdasväestön ja ympäröivän yhdyskunnan hyväksi mm. tehdasväestön elintarvikehuollon ja sairaalaolojen parantamiseksi. Tämän lisäksi hän lahjoitti omia varojaan sekä suuntasi johtamansa yhtiön avustuksia mm. ammattikoulun, kirkon ja pappilan sekä keuhkotautiparantolan ja lastenseimen rakentamiseen. Lisäksi hän tuki monin tavoin yhdistyksemme toimintaa perustamalla mm. Virkamiesklubin taiderahaston.

Tilaisuudessa paljastettiin Eero Järnefeltin maalaaman Gösta Björkenheimin muotokuvan kopio, jonka Virkamiesklubi deponoi Kymin Huvilalle. Alkuperäinen Eero Järnefeltin v. 1916 tekemä muotokuva on nykyisin Björkenheim-suvulle aikoinaan kuuluneessa Vuojoen kartanossa Eurajoella. Kymin Huvilalle deponoidun kopion maalasi Kymin Osakeyhtiön Virkamiesklubin tilauksesta taidemaalari Sigrid Lagerblad vuonna 1950.

Tilaisuudessa kuultiin kulttuurineuvos Eero Niinikosken esitys kauppaneuvos Björkenheimin elämäntyöstä sekä lääkäri Jouko Leppäsen musiikkiesitys. Klubin puheenjohtaja Jukka Renko kertoi Virkamiesklubin hallituksen aloitteesta Kouvolan kaupungille muuttaa Huvilaa ympäröivän istutetun alueen nimi Gösta Björkenheimin puistikoksi. Kaupunki ja maanomistaja ovat hyväksyneet esityksen ja vaikka nimimuutos saa virallisesti lainvoiman vasta kaavan kanssa on nimi jo lisätty paikkatietojärjestelmän nimistörekisteriin ja siten myös Kouvolan kaupungin opaskarttaan. Lämminhenkisessä tilaisuudessa oli läsnä kutsuttuina noin 30 henkilöä, muun muassa Björkenheim suvun edustajia.

Tilaisuuden päätteeksi nautittiin Huvilan nykyisen johtajattaren Susanna Kurvisen maittava kahvitarjoilu.

 

Puhenjohtaja Jukka Rengon tervehdyssanat

tiedotteet pdflogo

 

Kultturineuvos Eero Niinikosken esitys

tiedotteet pdflogo